Mortensaften 

Den nordiske kulde har meldt sig og byder gerne på regn, sne og slud med temperaturer tæt på frysepunktet. Det er tid til at fejre mortensaften med familie og venner – men hvorfor fejrer vi denne Morten og hvem er han?

Vi giver dig alt, hvad der er værd at vide om mortensaften – og næsten vigtigst af alt, hvad er menuen til mortensaften?

Hvorfor fejrer vi Mortens aften?

Historien om Mortens aften tager os tilbage til hans hellige skikkelse. Selvom han var kendt for at kunne helbrede de syge og have sit store hjerte, var han ikke meget for opmærksomhed.

Hans gode ry begyndte at brede sig og befolkningen i Tours ville udpege ham til biskop. Dette var Morten dog ikke interesseret i og da byens indbyggere kom for at udpege ham, søgte han tilflugt på en gåsesti.

Efter sigende skulle gæssene ikke have brudt sig om dette uventede besøg og begyndte herefter at skræppe op og fik dermed afsløret Morten, som herefterdags blev tvunget til embedet som biskop.

Som en hævn sørgede Morten herefter for, at alle husstanden mindst én gang om året skulle slagte og spise en gås på den dag, hvor han blev fundet. Det er her, hvor den velkendte menu til mortensaften, blev til.

Hvorfor spiser vi and?

Selvom det var gåsen, der fik røbet Mortens gemmested, er det ofte and, der bliver serveret på mortensaften. mortensaften kom på tryk tilbage i år 1616 i Danmark og gæs var ikke almindelige i Danmark og var derfor meget dyre.

Derfor begyndte man at spise andet fjerkræ for at imødekomme den dyre gås bedst muligt.